sobota, 23 lipca 2011

STRUDEL JABŁKOWY

składniki:

1 kg winnych jabłek
tarta bułka
100 g cukru
tłuszcz
szczypta cynamonu

Jabłka ze skórką utrzeć na tarce o dużych otworach, lekko poddusić z cukrem i cynamonem. Rozciągnięte ciasto skropić tłuszczem, posypać tartą bułką, równomiernie rozprowadzić na nim masę jabłkową i zrolować Wstawić na 15 min do nagrzanego piekarnika.

TANIA BRZOSKWINIOWA PYCHOTKA

Składniki
brzoskwinie z puszki – 1 puszka
budyń śmietankowy – 2 opakowania
cukier – 1 szklanka
cukier waniliowy – 1 paczka
margaryna “Kasia” – 1 kostka
mąka – 3 szklanki
mleko – 1 litr
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
żółtka – 4 sztuki


Mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia zagniatamy.
Ciastem wykładamy spód i boki formy.
Następnie kroimy brzoskwinie na plasterki i układamy je na cieście.
Zalewamy ciasto z brzoskwiniami gorącym budyniem i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok.35 minut w temperaturze 180 stopni.

BABECZKA Z WISIENKĄ

Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 12–15 minut
Sztuka: 290 kcal
Składniki na 12 sztuk

● 2 szklanki (34 dag) mąki
● 20 dag masła
● 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
● 2 żółtka
● 2 szklanki mleka
● Budyń Śmietankowy WINIARY
● 12 wisienek maraskino
● szczypta soli
● tłuszcz do foremek


■ Mąkę przesiać, dodać sól, masło, cukier, wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.
■ Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
■ Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3–4 mm, wylepić natłuszczone foremki. Ciasto nakłuć widelcem, wypełnić budyniem, włożyć wisienkę i przykryć płatkiem ciasta. Piec 12–15 minut w temp. 200°C.

JABŁKA W "KOSZULKACH"

składniki:

-25 dag. mąki
-12 dag. masła
-4 łyżki cukru
-1 żółtko
-szczypta soli
-1 łyżka śmietany
-40-50 dag. jabłek
-5 dag. cukru pudru

Mąkę przesiać, dodać cukier ( 4 łyżki )i masło, posiekać drobniutko, dodać żółtka, szczyptę soli i śmietanę, zarobić nożem. Gdy ciasto zacznie się zlepiać, zagnieść ręką. Przygotowane ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki. Wybrać jabłka jednakowej wielkości, umyć, osuszyć, obrać. Każde jabłko przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne. Ciasto cieniutko rozwałkować, pokrajać w duże kwadraty. Na kwadratach kolejno układać połówki jabłek przekrojem do góry. Zlepić końce ciasta. Ułożyć jabłka w koszulkach na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 st.C ,upiec. Gdy ciasto się lekko zrumieni, obniżyć temperaturę piekarnika, dopiec. Upieczone jabłka w ,,koszulkach" ułożyć na półmisku i posypać suto cukrem pudrem. Podawać ciepłe z dodatkiem śmietanki.

SZARLOTKA JAPOŃSKA

Składniki:

* 8 jajek
* 25 dag margaryny
* 40 dag cukru pudru
* 30 dag maku
* 60 dag jabłek
* 10 łyżek grysiku
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* bakalie
* 1/2 szklanki cukru
* 2 czubate łyżki kakao
* 1/2 kostki masła
* 2 łyżki zimnej wody


Wykonanie:

Zaczynamy od utarcia margaryny z cukrem. Następnie dodajemy do niej po jednym żółtku oraz po łyżce sparzonego zmielonego maku i dalej ucieramy. Kolejnym krokiem jest utarcie jabłek, które mieszamy następnie z przygotowaną wcześniej masą z maku i żółtek. Na koniec do masy tej dodajemy ubite, naszym ukochanym mikserem, białka jajek, a także grysik i bakalie. Wszystko to delikatnie mieszamy. Tak nasze ciasto jest już przygotowane do pieczenia. A więc wrzucamy je do formy, ładujemy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Po zakończeniu pieczenia i wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę. W tym celu wkładamy do garnka masło, kakao, wodę oraz cukier i wszystko to mieszamy razem, a następnie gotujemy przez ok. 4 minuty. I już ostatni krok - polewamy naszą szarlotkę ciepłą polewą i odstawiamy na jakiś czas do zimnego ( nie radzę wkładać do lodówki ).

I tak w szybki sposób mamy przygotowaną szarlotkę japońską. Jak na nazwa japoński, która kojarzy się raczej z czymś skomplikowanym - nasza szarlotka jest wyjątkowo prosta :) Mam nadzieję, że wyjdzie wam przepyszna.
Życzę wszystkim smacznego :)

CIASTO BANANOWIEC

Składniki:

* 10 jaj
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 kg bananów
* 2 galaretki ( agrestowa i cytrynowa )
* 7 łyżek mąki
* 10 łyżek cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* kokos to posypania


Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. W tym celu wyciągamy z nasz mikser i zaczynamy zabawę. Na początku oddzielamy żółtka od białka ( z 7 jaj ). Białko wrzucamy do garnka, a żółtka pozostawiamy na razie w szklance. Powoli zaczynamy miksować białka, dodając powoli cukier. Kiedy białka zamienią się w sztywną pianę dodajemy ( nie przestając miksować ) po jednym żółtku. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie jednolita masa. Następnie bierzemy dużą drewnianą łychę i zaczynamy powoli mieszać ciasto, dodając po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, a także proszek do pieczenia. Kiedy uzyskamy gęstą jednolitą masę biszkoptową, wlewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy biszkopt w piekarniku na ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Teraz zajmijmy się przygotowanie bananowej masy. Zaczynamy od zmiksowania bananów. Następnie gotujemy 2 galaretki, studzimy je nieco i dodajemy do zmiksowanych bananów i znów wszystko razem miksujemy. 3 białka ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę i łączymy to z naszą masą bananową. Wszystko to kładziemy na upieczonym już biszkopcie. A wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem i kokosem. Wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę, a potem możemy już pałaszować :)

CIASTO Z JABŁKAMI

Składniki na ciasto:

* 8 jajek
* 2 szklanki cukru
* 1 kostka margaryny
* 2,5 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki kakao
* 10 dag wiórków kokosowych
* 2 kg jabłek
* paczka cynamonu

Składniki na polewę:

* 10 dag margaryny
* pół szklanki cukru
* pół szklanki mleka
* chałwa waniliowa


Wykonanie:

Ciasto z jabłkami jest bardzo popularnym ciastem szczególnie w lecie i na jesień, ale warto już teraz poćwiczyć jego pieczenie. Samo przygotowanie ciasta nie wcale takie trudne i z pewnością każdy da sobie radę nawet ten początkujący. Ciasto z jabłkami, które zaraz wspólnie przygotujemy jest naprawdę pyszne i zobaczycie, ze w mig zniknie ze stołu. Teraz już zabierajmy się do pieczenia :)

Zaczynamy od ucierania mikserem żółtek z szklanką cukru i margaryną, aż powstanie jednolita, gładka masa. Teraz mikser będzie potrzebny nam do ubicia 2 białek na sztywną pianę. Następnie dodajemy do masy z margaryny mąkę, proszek do pieczenia i ubitą przed chwilą pianę z białek. Kolejny krok to podzielenie ciasta na dwie części. Jedną odstawiamy, a do drugiej dodajemy kakao. Teraz znów bierzemy w dłoń mikser i ubijamy pianę z pozostałych białek, dodając cukier i wiórki kokosowe. Ciasta odstawiamy gdzieś na półkę tak żeby nam nie przeszkadzały i ścieramy na tarce jabłka, dodając później do nich cynamon. Mamy ciasto, mamy jabłka na masę, to zostaje nam polewa. Aby przygotować polewę musimy rozpuścić margarynę z cukrem i mlekiem. Robimy to gotując dane składniki na małym ogniu. Kiedy masa zewrze ściągamy ją z palnika i dodajemy chałwę, nieustannie mieszając polewę. Teraz na blachę wykładamy ciemne ciasto, następnie pianę z kokosem, później jabłka, jasne ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu dekorujemy ciasto polewą z chałwy i wkładamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Potem gotowe jest do podania na stół.

Życzę udanego pieczenia i smacznego !!! :)

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki na ciasto ze śliwkami:

* 8 jajek
* 6 łyżek cukru
* 8 łyżek mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki oleju
* 1 kg śliwek
* cukier waniliowy
* olejek cytrynowy
* cukier puder


Wykonanie:

Ciasto ze śliwkami jest bardzo proste w przygotowaniu. Zaczynamy od zmiksowania oczywiście mikserem całych jajek wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie kiedy mamy już zmiksowane jajka dodajemy do nich olej i dalej miksujemy. Cały czas miksując dodajemy powoli mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Miksujemy bardzo powoli, a gdy mąka już zostanie zmieszana dodajemy olejek cytrynowy i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy. Teraz już masa na nasze ciasto ze śliwkami jest już gotowe przekładamy ją więc na formę, która wysmarowana jest tłuszczem. Kiedy ciasto jest już na formie układamy na nim śliwki (oczywiście bez pestek). Teraz pozostaje nam już tylko upiec nasze ciasto ze śliwkami. Wkładamy więc go do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok. 45 minut. Kiedy ciasto ze śliwkami się upiecze i nieco ostygnie posypujemy go cukrem pudrem. Smacznego!!!

JABŁECZNIK

Składniki:

* 1 szkl. mąki
* 1 szkl. kaszki mannej
* 3/4 szkl. cukru
* półtorej łyżeczki proszku do pieczeni
* cukier waniliowy
* kostka margaryny
* 3-4 jabłka (małe i kwaśne)
* (cynamon)


Wykonanie: Wymieszać razem mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Foremkę średniej wielkości wysmarować margaryną i wsypać do niej pierwszą warstwę masy (3-4 mm). Potem poukładać obrane, pokrojone w plasterki jabłuszka (na grubośćci ok. 1-2 cm). Można posypać je cynamonem, jeśli ktoś lubi. Następnie wysypać na jabłka resztę masy, nie musi ich dokładnie przykryć, wystarczy ok 2mm warstwa. Na zakończenie na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki margarynę tak aby pokryła całe ciasto, warstwą ok 2 mm. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika (300 stopni) i pieczemy ok. 1 godz., aż się zarumieni.
Można jeść na ciepło.

SERNIK Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

* ½ kg mielonego twarogu do sernika na zimno
* biszkopty na spód
* 150 g cukru
* 2 galaretki - żółte
* 1 galaretka truskawkowa
* ¼ kg truskawek


Wykonanie: Na początek rozpuszczamy żółte galaretki w proporcji: dwa opakowania na pół litra wody. Następnie 3-krotnie mielony twaróg do sernika na zimno ucieramy z cukrem aż do uzyskania jednolitej masy do której dolewamy lekko stężałą galaretkę. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Na przygotowanej formie układamy ciastka biszkoptowe a na nie wylewamy masę sernikową. Tak przygotowany sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki to całkowitego stężenia, między czasie przygotowujemy galaretkę w czerwonym kolorze najlepiej o smaku truskawkowym. Kiedy sernik już stężeje wyjmujemy go i układamy na nim połówki truskawek, które zalewamy tężejącą przygotowaną galaretką truskawkową. Smacznego!!!

MAZUREK MORELOWY

składniki:

-6 jaj
-5 łyżek cukru
-15 dag. masła
-35 dag.mąki
-sok z cytryny
-skórka otarta z cytryny
-25 dag. dżemu lub marmolady morelowej
-0,25 szklanki rumu
-likier cytrynowy
-2 łyżki masła


Dwie blachy posmarować masłem. Mąkę przesiać. Jaja umyć, oddzielić białka. Masło utrzeć na śmietanę. Ucierając w dalszym ciągu dodawać kolejno żółtka i po trochu cukier ( 3 łyżki ). Z białek ubić sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać stopniowo pozostały cukier. Usztywnioną cukrem, lśniącą, puszystą pianę lekko wymieszać z masą żółtkowo-maślaną i z mąką, dodać sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Gotowe ciasto rozdzielić rozsmarowując równomiernie na dwóch przygotowanych płaskich blachach. Mazurki powinny być cienkie. Upiec wstawiając do nagrzanego piekarnika (około 140 st.C ) , zrumienić na jasnozłoty kolor. Ostudzony placki skropić rumem, posmarować dżemem lub marmoladą morelową, ułożyć jeden na drugim, przycisnąć. Powierzchnię warto posmarować lukrem cytrynowym.

BABKA UCIERANA Z JABŁKAMI

składniki:

-5 jaj
-25 dag. masła
-25 dag. mąki
-20 dag. cukru
-50-60 dag. jabłek
-2 opakowania cukru waniliowego


Mąkę przesiać.Jaja umyć, kolejno wylewać ze skorupek, sprawdzając ich świeżość. Masło utrzeć na tak zwaną śmietankę. Nie przerywając ucierania dodawać po sztuce jajka i po łyżce cukier. Utartą, pulchną masę wymieszać z przesianą mąką, dodając ją po łyżce. Dodać cukier waniliowy. Formę posmarować masłem. Na dnie formy ułożyć warstwę ciasta, na nim warstwę jabłek pokrajanych w ćwiartki i lekko oprószonych mąką. Przykryć ciastem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 220-230 stopni C. Upiec. Czas pieczenia około 45 min. Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika. Pozostawić na 5 min, a następnie wyjąć z formy. Podawać po ostudzeniu. Odpowiednim dodatkiem będzie śmietana.