sobota, 23 lipca 2011

BABECZKA Z WISIENKĄ

Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 12–15 minut
Sztuka: 290 kcal
Składniki na 12 sztuk

● 2 szklanki (34 dag) mąki
● 20 dag masła
● 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
● 2 żółtka
● 2 szklanki mleka
● Budyń Śmietankowy WINIARY
● 12 wisienek maraskino
● szczypta soli
● tłuszcz do foremek


■ Mąkę przesiać, dodać sól, masło, cukier, wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.
■ Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
■ Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3–4 mm, wylepić natłuszczone foremki. Ciasto nakłuć widelcem, wypełnić budyniem, włożyć wisienkę i przykryć płatkiem ciasta. Piec 12–15 minut w temp. 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz