sobota, 23 lipca 2011

JABŁKA W "KOSZULKACH"

składniki:

-25 dag. mąki
-12 dag. masła
-4 łyżki cukru
-1 żółtko
-szczypta soli
-1 łyżka śmietany
-40-50 dag. jabłek
-5 dag. cukru pudru

Mąkę przesiać, dodać cukier ( 4 łyżki )i masło, posiekać drobniutko, dodać żółtka, szczyptę soli i śmietanę, zarobić nożem. Gdy ciasto zacznie się zlepiać, zagnieść ręką. Przygotowane ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki. Wybrać jabłka jednakowej wielkości, umyć, osuszyć, obrać. Każde jabłko przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne. Ciasto cieniutko rozwałkować, pokrajać w duże kwadraty. Na kwadratach kolejno układać połówki jabłek przekrojem do góry. Zlepić końce ciasta. Ułożyć jabłka w koszulkach na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 st.C ,upiec. Gdy ciasto się lekko zrumieni, obniżyć temperaturę piekarnika, dopiec. Upieczone jabłka w ,,koszulkach" ułożyć na półmisku i posypać suto cukrem pudrem. Podawać ciepłe z dodatkiem śmietanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz