sobota, 23 lipca 2011

CIASTO BANANOWIEC

Składniki:

* 10 jaj
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 kg bananów
* 2 galaretki ( agrestowa i cytrynowa )
* 7 łyżek mąki
* 10 łyżek cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* kokos to posypania


Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. W tym celu wyciągamy z nasz mikser i zaczynamy zabawę. Na początku oddzielamy żółtka od białka ( z 7 jaj ). Białko wrzucamy do garnka, a żółtka pozostawiamy na razie w szklance. Powoli zaczynamy miksować białka, dodając powoli cukier. Kiedy białka zamienią się w sztywną pianę dodajemy ( nie przestając miksować ) po jednym żółtku. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie jednolita masa. Następnie bierzemy dużą drewnianą łychę i zaczynamy powoli mieszać ciasto, dodając po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, a także proszek do pieczenia. Kiedy uzyskamy gęstą jednolitą masę biszkoptową, wlewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy biszkopt w piekarniku na ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Teraz zajmijmy się przygotowanie bananowej masy. Zaczynamy od zmiksowania bananów. Następnie gotujemy 2 galaretki, studzimy je nieco i dodajemy do zmiksowanych bananów i znów wszystko razem miksujemy. 3 białka ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę i łączymy to z naszą masą bananową. Wszystko to kładziemy na upieczonym już biszkopcie. A wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem i kokosem. Wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę, a potem możemy już pałaszować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz