sobota, 23 lipca 2011

SZARLOTKA JAPOŃSKA

Składniki:

* 8 jajek
* 25 dag margaryny
* 40 dag cukru pudru
* 30 dag maku
* 60 dag jabłek
* 10 łyżek grysiku
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* bakalie
* 1/2 szklanki cukru
* 2 czubate łyżki kakao
* 1/2 kostki masła
* 2 łyżki zimnej wody


Wykonanie:

Zaczynamy od utarcia margaryny z cukrem. Następnie dodajemy do niej po jednym żółtku oraz po łyżce sparzonego zmielonego maku i dalej ucieramy. Kolejnym krokiem jest utarcie jabłek, które mieszamy następnie z przygotowaną wcześniej masą z maku i żółtek. Na koniec do masy tej dodajemy ubite, naszym ukochanym mikserem, białka jajek, a także grysik i bakalie. Wszystko to delikatnie mieszamy. Tak nasze ciasto jest już przygotowane do pieczenia. A więc wrzucamy je do formy, ładujemy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Po zakończeniu pieczenia i wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę. W tym celu wkładamy do garnka masło, kakao, wodę oraz cukier i wszystko to mieszamy razem, a następnie gotujemy przez ok. 4 minuty. I już ostatni krok - polewamy naszą szarlotkę ciepłą polewą i odstawiamy na jakiś czas do zimnego ( nie radzę wkładać do lodówki ).

I tak w szybki sposób mamy przygotowaną szarlotkę japońską. Jak na nazwa japoński, która kojarzy się raczej z czymś skomplikowanym - nasza szarlotka jest wyjątkowo prosta :) Mam nadzieję, że wyjdzie wam przepyszna.
Życzę wszystkim smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz