sobota, 23 lipca 2011

JABŁECZNIK

Składniki:

* 1 szkl. mąki
* 1 szkl. kaszki mannej
* 3/4 szkl. cukru
* półtorej łyżeczki proszku do pieczeni
* cukier waniliowy
* kostka margaryny
* 3-4 jabłka (małe i kwaśne)
* (cynamon)


Wykonanie: Wymieszać razem mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Foremkę średniej wielkości wysmarować margaryną i wsypać do niej pierwszą warstwę masy (3-4 mm). Potem poukładać obrane, pokrojone w plasterki jabłuszka (na grubośćci ok. 1-2 cm). Można posypać je cynamonem, jeśli ktoś lubi. Następnie wysypać na jabłka resztę masy, nie musi ich dokładnie przykryć, wystarczy ok 2mm warstwa. Na zakończenie na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki margarynę tak aby pokryła całe ciasto, warstwą ok 2 mm. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika (300 stopni) i pieczemy ok. 1 godz., aż się zarumieni.
Można jeść na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz