sobota, 23 lipca 2011

MAZUREK MORELOWY

składniki:

-6 jaj
-5 łyżek cukru
-15 dag. masła
-35 dag.mąki
-sok z cytryny
-skórka otarta z cytryny
-25 dag. dżemu lub marmolady morelowej
-0,25 szklanki rumu
-likier cytrynowy
-2 łyżki masła


Dwie blachy posmarować masłem. Mąkę przesiać. Jaja umyć, oddzielić białka. Masło utrzeć na śmietanę. Ucierając w dalszym ciągu dodawać kolejno żółtka i po trochu cukier ( 3 łyżki ). Z białek ubić sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać stopniowo pozostały cukier. Usztywnioną cukrem, lśniącą, puszystą pianę lekko wymieszać z masą żółtkowo-maślaną i z mąką, dodać sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Gotowe ciasto rozdzielić rozsmarowując równomiernie na dwóch przygotowanych płaskich blachach. Mazurki powinny być cienkie. Upiec wstawiając do nagrzanego piekarnika (około 140 st.C ) , zrumienić na jasnozłoty kolor. Ostudzony placki skropić rumem, posmarować dżemem lub marmoladą morelową, ułożyć jeden na drugim, przycisnąć. Powierzchnię warto posmarować lukrem cytrynowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz