sobota, 23 lipca 2011

BABKA UCIERANA Z JABŁKAMI

składniki:

-5 jaj
-25 dag. masła
-25 dag. mąki
-20 dag. cukru
-50-60 dag. jabłek
-2 opakowania cukru waniliowego


Mąkę przesiać.Jaja umyć, kolejno wylewać ze skorupek, sprawdzając ich świeżość. Masło utrzeć na tak zwaną śmietankę. Nie przerywając ucierania dodawać po sztuce jajka i po łyżce cukier. Utartą, pulchną masę wymieszać z przesianą mąką, dodając ją po łyżce. Dodać cukier waniliowy. Formę posmarować masłem. Na dnie formy ułożyć warstwę ciasta, na nim warstwę jabłek pokrajanych w ćwiartki i lekko oprószonych mąką. Przykryć ciastem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 220-230 stopni C. Upiec. Czas pieczenia około 45 min. Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika. Pozostawić na 5 min, a następnie wyjąć z formy. Podawać po ostudzeniu. Odpowiednim dodatkiem będzie śmietana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz